Evenimente

Niciun eveniment


De ce psiholog şi nu psihiatru? PDF Imprimare Email

Aici trebuie să facem diferenţa dintre psiholog şi psihiatru.  Psihiatrul are competente în a diagnostica din punct de vedere medical sănătatea mintală a unei persoane şi de a prescrie medicaţia corespunzătoare afecţiunii psihiatrice de care suferă. În acelasi timp poate să intervină şi psihoterapeutic.
Există însă persoane cu probleme personale sau de familie care nu pot face obiectul unei examinări psihiatrice pentru simplul motiv că nu au probleme de acest gen, ci pur şi simplu se află într-o situatie în care nu ştiu cum să procedeze, sau persoane care la un moment dat în viaţă au învăţat niste comportamente care le dăunează, cum ar fi fumatul sau jocurile de noroc.
Acestea pot fi  situaţii în care competenţa revine psihologului.
De aceea, faptul că decizi să consulţi un psihoterapeut e un lucru hotărâtor în dorinţa ta de a schimba lucrurile şi care merită apreciat.


Dacă încă mai crezi că "timpul le vindecă pe toate!" trebuie să ştii că starea persoanei cu tulburari psiho - emoţionale nu se îmbunătăţeşte cu timpul. Mâine nu va fi neapărat mai bine ... poate fi mai rău şi nu trebuie să asteptăm să se întâmple  ceva, ca să ne convingem că ca este aşa.
Problemele psihologice netratate pot duce la depresii grave şi la sinucidere sau la boală atunci când rezistenţa organismului scade, sau la consum de alcool şi droguri atunci când persoana în suferinţă nu mai găseşte alte modalităţi de compensare.
Chiar dacă familia, prietenii, încearca să ajute, trebuie să tinem seama că ei ne dau sfaturi doar prin prisma experientei lor personale, care nu totdeauna este valabilă pentru problemele noastre. Nimeni nu ştie mai bine decât persoana în suferinţă cum este suferinţa ei.
Primul pas este stabilirea contractului terapeutic. Acest lucru înseamna să identificaţi un terapeut bun si să-i vorbiţi despre problema cu care vă confruntaţi.

 

 

Carti publicate

Cont utilizator