Evenimente

Niciun eveniment


De ce psiholog şi nu psihiatru?

Aici trebuie să facem diferenţa dintre psiholog şi psihiatru.  Psihiatrul are competente în a diagnostica din punct de vedere medical sănătatea mintală a unei persoane şi de a prescrie medicaţia corespunzătoare afecţiunii psihiatrice de care suferă. În acelasi timp poate să intervină şi psihoterapeutic.
Există însă persoane cu probleme personale sau de familie care nu pot face obiectul unei examinări psihiatrice pentru simplul motiv că nu au probleme de acest gen, ci pur şi simplu se află într-o situatie în care nu ştiu cum să procedeze, sau persoane care la un moment dat în viaţă au învăţat niste comportamente care le dăunează, cum ar fi fumatul sau jocurile de noroc.
Acestea pot fi  situaţii în care competenţa revine psihologului.
De aceea, faptul că decizi să consulţi un psihoterapeut e un lucru hotărâtor în dorinţa ta de a schimba lucrurile şi care merită apreciat.

Citeşte mai mult...
 
"Nimic nu costă mai scump decât neştiinţa!" Grigore Moisil

Nu ne simtim bine cu noi, nu ne simtim bine cu partenerul de viata, nu ne simtim bine in familie, nu ne mai intelegem cu copilul care a crescut si parca s-a schimbat peste noapte si totusi ezitam sa cerem ajutor.
Stim de mult ca si parintii nostri au avut probleme, ca noi ca si copii le-am creat probleme, ca exista si alte cupluri cu probleme si incercam sa ne consolam cu gandul ca asa este viata, nimanui nu-i este usor, trebuie sa trecem prin toate, Dumnezeu ne va ajuta, lucrurile se vor rezolva.
Si totusi uneori lucrurile nu se rezolva.

Citeşte mai mult...
 
Limbajul corpului (comunicarea nonverbală)

Comunicarea umană este un fenomen complex care include în structura sa nu numai mesajele transmise la nivel verbal ci şi informaţii transferate între interlocutori prin alte canale, cum ar fi mimica (modificări la nivelul feţei) şi pantomimica (gesturile care acompaniază de obicei o conversaţie). Acestea formează comunicarea nonverbală. Comunicarea nonverbală cuprinde: modul în care se realizează contactul vizual şi traiectoria privirii, gesturile şi mişcările corpului, atitudinea posturală şi orientarea corpului, comportamentele legate de spaţiul personal şi însuşiri ale vocii precum tonul sau grosimea.

Deşi există multe cărţi de psihologie practică ce prezintă modul cum poate fi decodată semnificaţia mesajelor nonverbale, în realitate nu sunt uşor de stabilit corespondenţe precise între modificările feţei sau mişcările corpului şi ceea ce se află în mintea celui care a emis respectivul mesaj nonverbal. Dificultăţile sunt rezultatul diferenţelor care există între indivizii umani şi mai ales diferenţelor care există între culturi.
Mesajele nonverbale pot fi interpretate la mai multe nivele:

Citeşte mai mult...
 

Carti publicate

Cont utilizator